Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι εδώ!

Γράφει ο 
Παναγιώτης Σταμούλης
Παιδίατρος

Όταν, πριν από μερικά χρόνια, έγραφα ένα άρθρο στην έντυπη έκδοση αυτής της εφημερίδας σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ερχόταν εποχή, σαν τη σημερινή, που θα υπήρχαν γονείς οι οποίοι, βασιζόμενοι σε μύθους και ανακρίβειες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, θα αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς θεωρούν τα εμβόλια υπαίτια για την εκδήλωση καταστάσεων, όπως, για παράδειγμα, αυτισμού.
Στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε αυτή η τρέλα, τα νούμερα των ανεμβολίαστων παιδιών έχουν, κατακόρυφα αυξηθεί, όχι ανάμεσα στους φτωχούς και ανασφάλιστους , όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ανάμεσα στα μεσαία και υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, όπου η ψευδοεπιστήμη βρίσκει γόνιμο έδαφος και έχει βάλει γερές ρίζες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών στην περιοχή του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά του …Νοτίου Σουδάν (Αφρική). Μοναδικά πράγματα! Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα αρρώστιες (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, κ.α.) που είχαν σχεδόν εκλείψει, να κάνουν την επανεμφάνιση τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι, ούτε να αντιπαρατεθώ με τους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ούτε να επιχειρηματολογήσω κατά των απόψεων που εκφράζουν – αυτό δεσμεύομαι να το κάνω πολύ σύντομα μέσα από τούτη εδώ τη στήλη - , αλλά να παρουσιάσω, σε γενικές γραμμές, τις θέσεις τους και να σκιαγραφήσω το προφίλ τους.

Ποιες είναι οι απόψεις και τα πιστεύω του αντιεμβολιαστικού κινήματος;

Σταχυολογώ μερικές από αυτές όπως τις βρήκα καταγεγραμμένες στο διαδίκτυο.

1. Δεν υπάρχουν πλέον λοιμώξεις. Τα εμβόλια είναι περιττά.

2. Η μείωση των λοιμώξεων τα τελευταία χρονιά δεν οφείλεται στα εμβόλια, αλλά στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Η μείωση αυτή ξεκίνησε πριν την έναρξη των εμβολιασμών.

3. Τα εμβόλια δεν είναι 100 % ασφαλή και αποτελεσματικά. Είναι επικίνδυνα και...
ευθύνονται για την πρόκληση ασθενειών, όπως ο αυτισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα, το έκζεμα, ακόμα και ο καρκίνος!

4. Τα παιδιά που εμβολιάζονται γίνονται «πειραματόζωα»!

5. Τα αντισώματα τα οποία παίρνουμε από τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, ενώ αυτά που λαμβάνουμε μέσω της φυσικής νόσησης είναι. Κατά συνεπεία, είναι προτιμότερο να νοσήσεις παρά να εμβολιαστείς.

6. Ο αυξημένος αριθμός εμβολίων και δόσεων στις μικρές ηλικίες «βομβαρδίζουν» το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους.

7. Η κλασσική ιατρική είναι ξεπερασμένη (!), διεφθαρμένη (!!) και «βρώμικη» (!!!). Τα εμβόλια, ειδικά, είναι μια «βρώμικη συναλλαγή» μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, κράτους και παιδιάτρων με σκοπό το κέρδος. ( ΣΣ : Εδώ βάζετε όσα θαυμαστικά εσείς επιθυμείτε).

8. Τα εμβόλια στερούνται κλινικής έρευνας. Δεν υπακούουν ούτε στους κανόνες (sic) της βιολογίας, πλέον ! (Σε ποιους κανόνες υπακούουν, δηλαδή; της βαρύτητας;).

9. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παραβιάζει την ατομική ελευθερία και αντίκειται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις.

10. Η διαχείριση θεμάτων υγείας είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. (Εδώ οι έννοιες της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού μπαίνουν στην άκρη!)

11. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τα εμβόλια και η αλήθεια διαστρεβλώνεται.

Υπάρχουν και άλλες, πολλές αντίστοιχες απόψεις, όλες, όμως, λίγο – πολύ , στρέφονται γύρω από τον ίδιο άξονα. Ότι, δηλαδή, τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και ότι πρέπει να αποφεύγονται. Αν και καμιά απ΄αυτες τις αντιλήψεις δεν έχει, όχι μόνο επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά ούτε καν λογική βάση, καταφέρνουν, εν τούτοις, να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Όπως προανέφερα, δεσμεύομαι να επανέλθω πολύ σύντομα προκειμένου να αντικρούσω και να καταρρίψω με λογικά, αλλά, κυρίως, με επιστημονικά επιχειρήματα αυτές τις συνομοσιολογικές φαντασιώσεις. Οφείλω να το κάνω, γιατί το θεωρώ χρέος μου απέναντι στους γονείς, αλλά , κυρίως, απέναντι στα παιδιά μας την υγεία των οποίων προασπίζομαι και υπηρετώ σαν μαχόμενος παιδίατρος αυτού του τόπου για περισσότερα από 15 χρόνια.

Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα ενός ατόμου να πιστεύει ότι θέλει. Όταν, όμως, αυτό αφορά και τις ζωές των άλλων -πόσο μάλλον των παιδιών μας-, τότε το πράγμα αλλάζει. Οι ενήλικες που αποφασίζουν να μην εμβολιάζονται οι ίδιοι, συμφωνώ πως είναι δίκαιο να «λουστούν» τις επιλογές τους. Τα παιδιά τους, όμως, δεν φταίνε σε τίποτα να στερούνται του δικαιώματος της προστασίας της υγείας τους. Το θεωρώ υβριστικό άτομα τα οποία ζουν επειδή εμβολιαστήκαν να αφήνουν τα παιδιά τους ανεμβολίαστα!
Ποιοι είναι οι γονείς αυτοί που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους ;

Συνήθως είναι αυτοί που πιστεύουν σε διασημότητες σαν την Jenny Mc Carthy και τον Rob Snider που δεν έχουν καμιά σχέση με την ιατρική, αλλά έχουν άποψη για όλα και, δυστυχώς, ακούγονται δυνατά.

Οι γονείς αυτοί, προφανώς, δεν θέλουν το κακό των παιδιών τους, αλλά οι αποφάσεις τους να μην τα εμβολιάσουν βασίζονται σε προσωπικές ιστορίες και στο γεγονός πως μόνο τα άσχημα νέα ( οι περιπτώσεις που έχουμε παρενέργειες ) εμφανίζονται στα ΜΜΕ και όχι οι χιλιάδες ή τα εκατομμύρια των περιπτώσεων όπου το παιδί δεν έπαθε απολύτως τίποτε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που ασπάζονται το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι άτομα κάτω των 50 ετών, ανώτερης / ανώτατης εκπαίδευσης και με σχετική οικονομική άνεση. Δεν έχουν βιώσει επιδημίες και δεν έχουν αντικρίσει συμμαθητές τους στο σχολείο να φορούν μεταλλικούς νάρθηκες στα πόδια, γιατί η πολιομυελίτιδα τους άφησε ισόβια αναπηρία. Ούτε θυμούνται συγγενείς, φίλους, γείτονες που έχασαν τα παιδιά τους από ασθένειες , όπως ο κοκκύτης και η μηνιγγίτιδα.

Η κατοχή ενός πανεπιστημιακού πτυχίου τους δίνει την έπαρση να πιστεύουν ότι μπορούν να κατανοήσουν τα πάντα γύρω τους επειδή είναι… «μορφωμένοι». ( Εδώ ταιριάζει αυτό που έλεγαν οι παππούδες μας, και δεν είχαν άδικο: «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμαθεία». ) Ενώ τα άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης βασίζονται στον επιστήμονα να τους εξηγήσει πως, τι και γιατί.

Η οικονομική άνεση τους δίνει τον χρόνο να ψάχνουν στο διάδικτυο μέσα από ένα… αχταρμά πληροφοριών, χωρίς καμιά αξιόπιστη επιστημονική παραπομπή. Η αδυναμία τους να «φλιτράρουν» όλα αυτά που διαβάζουν και να τα επεξεργασθούν ορθολογιστικά, τους οδηγεί, μοιραία, σε λάθος συμπεράσματα.

Πολλοί από δαύτους είναι θιασώτες της εναλλακτικής ιατρικής (βελονιστές, χειροπρακτικοί, ομοιοπαθητικοί, κ.α.) και πιστεύουν ότι η κλασσική ιατρική είναι μια μεγάλη επιχείρηση με σκοπό το κέρδος. Θεωρούν τους εαυτούς τους «σταυροφόρους» ταγμένους να ξεσκεπάσουν όλες τις συνωμοσίες του πλανήτη προς όφελος της ανθρωπότητας.

Σε όλους αυτούς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, απλά τους παροτρύνω να διαβάσουν και να μάθουν ποιες αρρώστιες που προηγουμένως αποδεκάτιζαν πληθυσμούς, ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ χάριν των εμβολίων. Επίσης, τους υπενθυμίζω ότι ένα απλό «γκουγκλάρισμα» δεν τους καθιστά ερευνητές, ούτε τους προβιβάζει σε αυθεντίες, ειδικά όταν αντλούν τις πληροφορίες τους από μπουρδοσυνομοσιολογικά sites δεύτερης και τρίτης διαλογής. Αντίθετα, εκείνο που καταφέρνουν είναι να περιχαρακώνονται γύρω από τις δογματικές τους απόψεις και να αδυνατούν να αντικρίσουν κατάματα την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι τα εμβόλια, παρά τα όποια προβλήματα που κατά καιρούς έχουν παρουσιάσει, παραμένουν ο φθηνότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων που εφευρέθηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.